- Η γενική πτώση σχηματίζεται με το επίθημα –(n)in, –(n)ın, –(n)ün, –(n)un. Το φωνήεν του επιθήματος καθορίζεται από την αρμονία των φωνηέντων.
- Αν η λέξη τελειώνει σε φωνήεν, το επίθημα είναι –nin, –nın, –nün, –nun.
araba – arabanın
kapı – kapının
bahçe – bahçenin
- Αν η λέξη τελειώνει σε σύμφωνο, το επίθημα είναι –in, –ın, –ün, –un.
ev – evin
okul – okulun
göz – gözün
- Προσοχή θέλουν οι λέξεις που τελειώνουν σε ένα από τα “σκληρά” σύμφωνα (ç, k, p, t). Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να αλλάξει αυτό το τελικό τους σύμφωνο. Προσοχή στη γραφή των κυρίων ονομάτων:
sokak – sokağın
ağaç – ağacın
dolap – dolabın
- Τα κύρια ονόματα ακολουθούνται από απόστροφο:
Ahmet – Ahmet’in
Ayşe – Ayşe’nin
Atina’nın
- Η λέξη su αποτελεί εξαίρεση, σχηματίζοντας τη γενική ως suyun.
Γράψτε ένα ουσιαστικό ή επίθετο για να βρω τη γενική!
- ΠΡΟΣΟΧΗ
Το επίθημα αυτό είναι αρχίζει με ένα φωνήεν (εφόσον η λέξη λήγει σε σύμφωνο). Μην ξεχνάμε ότι ορισμένες λέξεις ενδέχεται σε αυτή τη περίπτωση να χάσουν το προτελευταίο τους γράμμα!Παραδείγματα:
akıl – aklın, sabır – sabrın, şehir – şehrin
Καλημέρα σας, στην παρακάτω πρόταση “Bulgaristan, Turkiye’nin batisindadir”, μήπως θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τις καταλήξεις μετά το bati-;Ευχαριστώ πολύ.
Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο με τις κτητικές καταλήξεις. Στην περίπτωση που λέτε, η λέξη έχει πάρει 3ο πρόσωπο κτητικής κατάληξης, καθώς και τοπική πτώση.
oo καταλαβα!δηλαδη araba σκετο σημαινει το αυτοκινητο!ευχαριστω για την απαντηση η ιστιοσελιδα σας ειναι παρα πολυ χρησιμη!συνεχιστε την καλη δουλεια
Καλησπερα,
μπραβο για την δουλεια σας πολυ καλο Website.Εχω μια ερωτηση…ποτε βαζουμε nin και ποτε si ?Για παραδειγμα arabanin και arabasi δεν σημαινουν και τα δυο το αυτοκινητο ?Ποτε χρησιμοποιουμε το καθενα?
το nin είναι η γενική, το si είναι κτητική κατάληξη, τα δυο μαζί δημιουργούν ένα ζευγάρι… arabanın kapısı = η πόρτα του αυτοκινήτου.
Arabanın = του αυτοκινήτου, ενώ arabası = το αυτοκίνητό του
Καλησπέρα.παντα βάζουμε κτητική κατάληξη στη γενικη?
Η γενική πάντοτε ακολουθείται από κτητικά επιθήματα. Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο!