Blog

Κεφτές – köfte

Έχει χυθεί αρκετό μελάνι για την ετυμολογία της λέξης κεφτές (ή κιοφτές, όπως προφέρεται σε διάφορες περιοχές).

Ενώ η ομοιότητα με την τουρκική λέξη είναι προφανής, αρκετοί έφτασαν στο σημείο να ετυμολογήσουν τη λέξη από το βυζαντινό κοπτόν κρέας. Ακόμα και ο Μπαμπινιώτης ετυμολογεί τη λέξη από το τουρκικό köfte. Ενδιαφέρον επίσης έχει και η εξάπλωση της λέξης και σε άλλες γλώσσες.

Η τουρκική λέξη köfte προέρχεται με τη σειρά της από το περσικό كوفته (kōfte) που σημαίνει «κοπανιστό» ή «αλεσμένο». Στα περσικά το ρήμα كوفتن (kōftan) σημαίνει κοπανώ.

Η λέξη αυτή, σύμφωνα με τον Nişanyan πάει πίσω στην ινδοευρωπαϊκή ρίζα *kop- που σημαίνει κόβω και κοπανώ.

Επομένως η σύγχρονη ελληνική λέξη προέρχεται από την τουρκική, η οποία την έχει δανειστεί από τα περσικά, τα οποία είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα. Έτσι εξηγείται και η ομοιότητα της λέξης με το ρήμα κόπτω (< από τη ρίζα κοπ-), το οποίο στα αρχαία ελληνικά σήμαινε και «χτυπώ». Αυτή η ομοιότητα είναι που κάνει κάποιους να την ετυμολογούν από βυζαντινές ρίζες.

7 Comments

  1. Στην αρχαία ελληνική γλόσσα οι κεφτέδες ονομάζοντο φρίσοι. Με αυτό το όνομα αναφέρονταν στο σύνγραμμα του καθηγητού της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κου Βαλαώρα . Που προέρχονται από το φρίσω, εξ ου και στην σύγ χρονη γλώσσα Φριτέζα.
    Στέλιος Καρέντζος
    Συγγραφέας

    1. Αν μπορείτε να μας δώσετε και κάποιες πηγές, γιατί φρίσσω = νιώθω φρίκη και φριτέζα < γαλλικό fritteuse, από το ρήμα τηγανίζω frire.

  2. Δεν είναι πρώτη φορά που μια λέξη έχει αντίστροφη πορεία
    Η Νεοελληνική γλώσσα (δυστυχώς)
    Έχει υιοθετήσει λέξεις από εκάστοτε
    «Δυνάμεις» λόγω της επιρροής τους εκείνο το διάστημα από Δύση και Ανατολή.
    Πχ police (δν το χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη ,αλλά αυτήν την στιγμή αυτό είχα στο νου μου )
    Από Αρχαία Ελλάδα στην Γαλλία ,Αγγλία Αμερική ,και πίσω Ελλάδα
    Ζω στο εξωτερικό και μένω έκπληκτος όταν συνειδητοποιώ ότι αρχαίες Ελληνικές λέξεις εχουν συντηρηθεί με αγγλική προφορά η γαλλική
    Ενώ στην Νεοελληνική εχουν αντικατασταθεί από Ελληνοποιημένες
    Λατινο-Οθωμανογεννείς ορολογίες
    Η ρίζα από «κόβω» βγάζει νόημα

  3. Γεια σας, διαβάζω αυτό τον καιρό τα βιβλία της Ελένης Γλύκατζη Αρβελερ, ιστορικόύ και πολύ γνωστής βυζαντινολογου, και σε ένα σημείο αναφέρεται στην ονομασία “κοφτον” σαν την προέλευση του σημερινού κέφτέ ! Τί στοιχεία αντιλεγουν σε αυτή την άποψη ?

  4. Ειναι γνωστο οτι η Βυζαντινη κουζινα ηταν ξακουστη και υιοθετηθηκε απο τους Τουρκους πολυ αργοτερα ,επομενως το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ κοπτον κρεας δεν θα μπορουσε ποτε να εχει αντιστροφη πορεια και να ονομασθει κεφτες και μαλιστα ως δανειο απο την Τουρκικη ! Δεν ειναι λογικο με αλλα λογια δεν στεκει ακομα και αν προσπαθειτε να δικαιολογησετε την αποψη οτι προερχεται απο τα Περσικα .

Σχολιάστε...